12 maart 2014

Beste mijnheer de Telegraaf

Mijn naam is J.Pitter en ik woon al een jaar of twintig in de gemeente Vaals. Van vrienden hoorde ik dat u een onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit van de gemeentes in Nederland en dat Vaals daar als slechtste in gekwalificeerd werd. Dat is niet zo erg want iedereen vergist zich weleens . Misschien bent u ook nog nooit in Vaals geweest ofschoon we toch elk jaar enige tienduizenden toeristen hier hebben  en dat is waarschijnlijk iets  meer dan in Oegstgeest. In Oegstgeest ben ik persoonlijk nooit geweest ,ondanks de oproep van Jan Wolkers om terug te komen. Lijkt me wel een mooi plaatsje. Mijn Tante Liezzel  is er wel eens geweest maar die is helaas vorig jaar overleden .

Omdat u waarschijnlijk verkeerd bent ingelicht geef ik u wat informatie over Vaals. Vaals is een dorp met een stadse allure . Een groot deel van de inwoners beschikt niet over een grote beurs en dat is in  verschillende buurgemeenten zoals Kerkrade en Heerlen ook het geval . Steden en dorpen die met het vertrek van de mijnen –en andere industrieën -maar moeilijk hun economische draai  kunnen vinden.  De mensen hier hebben in het verleden al hun energie gegeven om het land van brandstof te voorzien en zitten nu zelf in de kou. Maar we zijn gelukkig en tevreden. In uw onderzoek schijnt  het geld  een belangrijk criterium te zijn. Daar kunnen we hier helaas niet aan voldoen. Er rijden hier weinig mensen rond in dikke  Mercedessen. Hier om de hoek is het Bilderberg Hotel en daar zie ik ze wel eens staan. Maar dat zijn geen mensen van hier. We wonen allemaal in rijtjes huizen en zijn gelukkig en tevreden. Dat is ons zo geleerd al van het begin van de Republiek toen we deel uitmaakten van de Generaliteitslanden. Dat betekende dat we wel moesten betalen maar niet mee mochten praten. Veel mensen hier zeggen dat dit nog zo is maar dat geloof ik niet.  Misschien dat de pastoor daar meer van weet.

De toeristen die hier komen uit de Randstad en zo en die ik soms spreek omdat ze steeds bij ons komen vragen of ze van het toilet gebruik mogen maken , vinden het hier erg mooi en zouden hier ook graag willen wonen . Maar dat hebben we liever niet want ze maken veel lawaai  en willen alles voor niks hebben. Ze kunnen ook niet zo goed tegen de frisse lucht en hoesten erg veel. En er zijn er toch ook wel bij uit Oegstgeest. En ze vragen steeds of we de reeën in het Vijlener bos s ‘avonds binnen halen.Wat de toeristen hier ook zo fijn vinden is  dat je alles bij de hand hebt.  Je kunt naar de schouwburg in Maastricht, Heerlen of Aken . Luik is ook niet zover met prachtige opera uitvoeringen in de Opera Royal de Wallonië. In nog geen  half uurtje rijden heb je veel bekende   musea. :Bonnefanten in Maastricht Ludwigforum in Aken, Suermond Ludwig museum in Aken Luik ,Leuven Düsseldorf. Wijzelf gaan daar natuurlijk niet naar toe want dat kost teveel. We hebben wel onze eigen harmonie en dat is toch ook mooi. Zelf ben ik nooit ziek maar mijn vrouw heeft veel last van reumatiek in de rechter knie. Gelukkig  hebben we twee academische en een gewoon ziekenhuis  in de buurt en ik breng haar achter op de brommer daar naar toe en we zijn er in 10 minuten. Zelf ga ik het liefste naar Aken want we spreken natuurlijk hier allemaal Duits. Hollands is voor ons wat moeilijker. En Duitsers zijn heel vriendelijke mensen. En de brommer kun je rustig laten staan en dat heb ik in Amsterdam wel eens anders meegemaakt.

Beste mijnheer de Telegraaf. Ik moet nu stoppen want ik moet de lantaarns in het dorp gaan aansteken want we hebben hier natuurlijk nog  geen stroom; zou wel komen is ons toen door mijnheer Den Uil beloofd dus daar wachten we nog maar even op . U kunt best ook even langs komen en een kopje koffie drinken . Mijn vrouw bakt dan wel een vla. U kunt wel geen gebruik maken van het toilet want een van de toeristen heeft de Wc-bril meegenomen en we zijn aan sparen voor een nieuwe.